Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - rio

Pages: [1] 2 3 4
1
Hi,
Yes that's correct.  You can get suitable ones from most electronics shops and online.  The full spec is:
12V, 2A (or greater - def not less), 2.1mm DC plug, centre positive.

Paul

Sorry for digging out an old post, but I can't believe that the atmegatron needs 2A. Is there a more precise indication for consumption?

2
Fault report / Defective LED in LED Ring
« on: August 30, 2021, 10:37:50 PM »
hi,

I have a partial failure of an LED in the LED Ring (VALUE encoder). Sometimes it comes back sporadically, sometimes this LED stays off. What can i do - Is there any way I can check/measure? Is that a defective LED or is it something else? And if so, where can I get a new LED ring?

Greetings,
rio

3
Atmegatron / Re: Feature: LFO Pre-delay + LFO Attack
« on: August 30, 2021, 10:22:40 PM »
The mod is now adjusted to the correct timing.

You can find the last/final binary in the first post.

Have fun  8)
Greetings,
rio

4
Atmegatron / Re: Feature: LFO Pre-delay + LFO Attack
« on: August 28, 2021, 08:00:47 AM »
C. the feature is now fixed for arpeggios. :)

Note:
there is unfortunately one last little issue if no filter (FILT=OFF) is selected. Then the delay/attack time is quite short. I look again.
Edit: I have to take the CycleTicks into account, i.e. determine the correct timing. that shouldn't be too difficult either.

Greetings,
rio

5
Atmegatron / Feature: LFO Pre-delay + LFO Attack
« on: August 27, 2021, 11:25:13 AM »
hi,

If someone is interested, I have implemented these two new parameters for the two first potentiometer of the 2nd bank (instead of duplicated filter and Q params). This feature is inspired by what also exists with the NES Chiptune Synthesizer as vibrato attack and vibrato pre-delay to create more a NES sound and is a nice addition to the beloved Atmegatron. Midi support is also included (CC50 LFODLY, CC51 LFOATT) and as an addition a "LFO Sync" option can be set in the configuration using 3rd slot of VALUE dial - so that both parameters are not reset when played notes are not released (default off).

If someone would like to try it out, the modified library is needed and then the SsAtmAtmegatron has to be compiled and uploaded or you take the precompiled binary. The source is based on the last libraries-master branch:

https://github.com/rio-rattenrudel/libraries

Please note:
A. I also fixed the PWM offset, which is used for the "Pulse Width LFO" and fits much better than half a square wave (offset is now HIGH 127 instead MIDDLE 0).

B. You will be amazed that all (or most) of your patches sound strange at first - don't panic. The reason is: The LFO pre-delay and LFO attack values ​​must first be set to 0 for each patch, as the original firmware stores the two filter and Q parameters as duplicates in both banks (green and red). So make sure to take a backup of your patches first before you experiment with this modded firmware ;)

C. I am not sure, maybe all the fun doesn't work properly with arpeggios yet. I'm still looking.


have a nice day & greetings, rio


Edit: Uploaded the final binary here - AtmegatronV2-5.lfo-attack-dly.hex  [2021-08-31]

i have attached a few audio examples (1..7). The pause and/or the transition through the attack to the full LFO portion can be clearly heard. Some examples are also combined with an envelope. Note: The examples are not pure, there is still a tape delay fx in the audio path.

6
Software technical support / Sending debug messages (compile error)
« on: August 25, 2021, 02:56:35 PM »
hi,

is there a way to debug of atmegatron project/librarian source - e.g. via #include <SoftwareSerial.h>, but then i got compile errors: multiple definition of `__vector_3' ..`__vector_5' - a conflict between AtmHardware and SoftwareSerial

.. so is there any other way to debug? or am I doing something wrong in general?

Greetings,
rio

7
Atmegatron / Re: User Waveforms
« on: August 23, 2021, 11:21:39 PM »
6. The number of user waveforms is 16. I found an old release note:
Code: [Select]
Saturday, 11 July 2015
Atmegatron (and MiniAtmegatron) Source Code v2.0 Beta
..
    User waves increased from 6 to 16 (used in conjunction with Librarian software)

cool  8)

8
Atmegatron Librarian / Re: Atmegatron librarian CPU usage
« on: August 21, 2021, 10:44:43 AM »
I tested it again on Win10 and the latest Java version. I also notice a considerable CPU load of 40% there (See picture below). Under Win 7 I have 44% CPU load on all cores. Something doesn't seem to be idling with the librarian.

Greetings, rio

9
Atmegatron / User Waveforms
« on: August 06, 2021, 11:24:21 AM »
hi,

I have a couple of questions about the Librarian and User waveforms:

1. Which user waveforms are pre-installed on the atmegatron? Is it possible to download the currently uploaded waveform of the atmegatron back to the librarian?
2. When I go into user waveform mode and then select waveforms >6 and listen - What is being played for these slots? I can hear different sounds up to patch 15.
3. Will alternative firmware (odytron, atmegadrum etc.) overwrite the user waveform memory?
4. Are Waveforms stored by "easy uploader" backup too?
5. Is there already a newer version of the librarian? the old one actually makes 100% CPU stress in win7 using java8. I know we had discussed this in the past, but it hasn't improved on my WIN7.
6. The picture above shows 0..15 user waveform slots in the Librarian. Is that a bug or unqualified as only 6 patches are allowed?

thank you and greetings, rio

10
As I am still thinking of hanging 2 Atmegatrons directly to 1 FX pedal, I wanted to ask, for example, how high the output impedance of the Atmegatron is.

Can a "T-pad attenuator" be installed in a cable as described here: https://www.rane.com/note109.html?
How high must R1, R2, R3 be calculated in order not to damage the equipment and obtain good signal quality?
The input impedance of the FX device is 1 Mohm.

Thank you and Greetings!

11
Hi paul,

please, can you tell me how high the current consumption (mA) of the Atmegatron/Odytron is? Thanks.

Greetings,
rio

12
Everything else / Re: Post your songs!
« on: July 16, 2018, 10:21:42 PM »
Great tune ;)

...you can also push it up on soundcloud - if you like.

PS: the credits are 8) !

Greetings, rio

13
Everything else / Re: Post your songs!
« on: July 13, 2018, 08:29:03 AM »
OK - Great. I'll listen to it in my studio this evening ... cool that you always technically explain your stuff ;)

I now use various delays in my setup too (uploading a picture of my setup would probably not a bad idea :) - even composing a new song :o) ... One of the delay is analogue - others are emulating the analog sound. Thus I have a delay behind each of atmegatron and odytron ... but these are used wisely;)

Greetings,
rio

14
ok thanks, for your great explanation...

15
ok, it looks like they are: "Cutoff", "Reso", "Filter LFO":



1. So can I use "Alps RK12L12C0A0E" as a replacement? - they have 15A taper -> they are logarithmic - Are you sure? I ask, because the 3 others are linear.

2. For the boost poti: I don't find Bourns PTV09A-1025F-B102  --> only PTV09A-4225F-B102 (can I take these as replacement therefor?)
they are linear, right?

PS: With that middle number 1025F, I can only find these "logarithmic" ones: "PTV09A-1025F-A203" <--- but these are not the right ones, right?

Please, I need more details about these both potentiometer types...

Greetings,
rio

Pages: [1] 2 3 4